Scholing

“Vroeger was er in Morarana geen school”

Vandaag is er dankzij Akany een lagere school en een secundaire school waar 313 kinderen tussen 3 en 16 jaar onderwijs en dagelijks een warme maaltijd krijgen. De leerlingen die hun secundair onderwijs hebben afgerond proberen we te stimuleren om het klassiek onderwijs verder te zetten in externe scholen. Ze zijn nu 16 jaar en dus in staat om zelf in te staan voor de verplaatsing naar de externe scholen. Hun parrainage en ondersteuning loopt uiteraard verder zolang ze studeren. In deze externe scholen zetten ze het klassieke onderwijs verder, volgen ze horeca, snit & naad of informatica.

Akany gaat nu zelf nog een stap verder door ook technisch onderwijs met een erkend diploma aan te bieden aan haar leerlingen die afgestudeerd zijn aan het secundaire onderwijs. Leerlingen die dus niet voor het externe onderwijs kiezen, kunnen een vak (metaal of hout) leren in onze eigen school.

De initiële kosten voor dit nieuwe project zijn geraamd op 150 000 euro plus de aankoop van de grond. De aansluiting van het gebouw op het elektriciteitsnet zal nog eens 30 000 euro zal kosten. De lokale bevolking levert een bijdrage in de vorm van werk, Akany zorgt voor de aankoop van de grond en bouwmaterialen, de aankoop van de machines, de installatie van de machines, de opleiding van de leerkrachten en de opvolging van het project. In totaal zullen er 6 klassen bijgebouwd worden, 3 schooljaren voor hout, 3 schooljaren voor metaal. De eerste klas hout en de eerste klas metaal gaan van start in september van het schooljaar 2016-2017. Elk schooljaar moeten er twee nieuwe klassen bijkomen. Op die manier kunnen we de leerlingen die hun secundair onderwijs hebben afgerond bij Akany, verder opvolgen en hun diploma garanderen.

Momenteel huren we nog een gebouw om de praktijklessen in te laten doorgaan. Het doel is echter wel om een technische school te bouwen die aansluit bij de 2 Akany sites.

Naast kwalitatief onderwijs bieden we onze leerlingen ook dagelijks een warm middagmaal en een vieruurtje (Cantine Scolaire) aan. Voor vele van onze leerlingen is dit vaak het enige dat ze op een hele dag te eten krijgen.